Музей “Українська світлиця”

    Історія нашого шкільного музею розпочалась ще у жовтні 2003 р. Саме тоді було організовано збір старовинних речей, в якому активну участь взяли учні, викладачі, дирекція закладу освіти.

   01 вересня 2009 р. наказом директора створено етнографічний музей. У липні 2010 р. отримано Свідоцтво № 11-191 про реєстрацію музею при навчальному закладі, що перебуває у сфері управління Міністерства освіти і науки України.

   В музеї площею 102 м кв. частково представлено екстер’єр , а також інтер’єр  хати середини ХІХ ст., предмети побуту , народний одяг, вишивки, предмети, що демонструють традиційні промисли та ремесла, тематичні папки. Таким чином, етнографічний музей має такі розділи:

“Екстер’єр та інтер’єр української хати»,

«Предмети побуту»,

«Народний одяг»,

«Декоративні витвори».

      Всі експонати музею зібрані з метою вивчення життя і побуту українців, його традицій, звичаїв та обрядів, а також на відновлення їх, щоб показати нерозривність минулого з сучасним та майбутнім України.

    «Українська світлиця» відкриває перед школярами пам’ять родоводу, неповторність української оселі, народну мудрість та різноманітність  свят і обрядів, що найголовніше, – тут формується національна свідомість дітей, виховується патріотизм, виплеканий народним духом.

     Робота музею сприяє  відродженню народного пісенного, музичного, декоративно-ужиткового  мистецтва, вихованню духовно багатої, естетично розвиненої особистості. 

   На базі музею відбувається пропагування і популяризації наших звичаїв та обрядів серед молоді.  Проводяться виховні години, позакласні виховні заходи класними керівниками у різних навчальних групах, а також свята, масові виховні заходи, екскурсії для учнів.

   Тематичні екскурсії

“Українська світлиця – духовна криниця”

“Український народний одяг – складова духовної культури”

“Яка скриня – така й господиня”

“Покуття – особливе місце в хаті” та ін.

   Експозиція музею регулярно поповнюється новими експонатами.